Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia. George Bernard Shaw
Mama niedoskonała

Wypromuj również swoją stronę
czwartek, 19 listopada 2009

tiramisu

Przyznaje się bez bicia: wolę tę moją lekką wersję Tiramisù od jej klasycznego odpowiednika z alkoholem i kawą. Bo mi się po klasycznym Tiramisù odbija ;) ot, nie trawię go tak dobrze jak ten tu poniżej zaprezentowany – leciutki i delikatny. Objadamy się nim wszyscy – duzi i mali. :)

Uwaga – jajka muszą być pierwszej świeżości i dokładnie wymyte.

 

Składniki na 8 porcji deseru:

  • 500 g serka mascarpone,

  • 6 jajek,

  • 10 ciasteczek „Amaretti”,

  • 7 ciasteczek „Digestive”,

  • szklanka cukru (można użyć też cukru pudru),

  • posypka orzechowa,

  • odrobina kakao.

 

Wykonanie:

Rozbić jajka oddzielając żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem w mniejszej misce na jasnożółtą, puszystą masę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli w większej misce. Dodać do piany z białek masę żółtkową, serek mascarpone i jeszcze raz zmiksować wszystko.

Ciasteczka „Amaretti” i „Digestive” rozkruszyć w drobniutki pył i zmieszać ze sobą.

Na dno szklanki lub pucharka wsypać pokruszone ciasteczka, na nie posypkę orzechową i warstwę kremu – w ten sposób postępować, aż do zapełnienia szklanki. Na górze udekorować kakaem i posypką orzechową.

Buon appetito! ;-)

tiramisu

wtorek, 10 listopada 2009

szarlotka

Lubię szarlotkę przy niedzieli. Wypełni dom przepięknym zapachem pieczonych jabłek, cynamonem, imbirem... I stworzy domową atmosferę.

No i oczywiście – to się wie: szarlotki pyszne są. A jeszcze smaczniejsze i powabniejsze, takie szarlotki strojnisie, co to lubią sobie nosek cukrem pudrem przypudrować. Właśnie w niedzielę zagościła u nas jedna taka Panna Szarlotka...

Więcej tutaj: http://mamaniedoskonala.blox.pl/2009/11/Pan-Rosol-i-Panna-Szarlotka.html

;)

Składniki:

  • 3 jabłka renety,

  • 300 g mąki pszennej,

  • 100 g mąki kukurydzianej,

  • 150 g masła,

  • 150 g cukru pudru,

  • 1 jajko,

  • cukier waniliowy,

  • cynamon,

  • imbir.

 

Wykonanie:

Jabłka umyć, obrać, pokroić w kosteczkę i posypać cukrem waniliowym, cynamonem i imbirem.

Przygotować ciasto – zagnieść razem mąkę pszenną, kukurydzianą, jedno jajko, masło i cukier puder. Ciasto rozwałkować podsypując mąką, co by się do blatu nie przykleiło. Zostawić część ciasta na dekoracje „wierzchnie”, a rozwałkowaną w okrągły placek resztę wyłożyć dno wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej blaszki. Na ciasto wyłożyć jabłka, a z pozostałą część ciasta rozwałkować i wykroić podłużne paski, które należy ułożyć na jabłkach tak jak kratkę. W okienka kratki włożyć wykrojone z ciasta listki.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°, aż się upiecze „na delikatną kawę”. ;)

szarlotka2

piątek, 06 listopada 2009

ksiazka Rafal Wieliczko

Mój redakcyjny kolega (portal we-dwoje.pl) - Rafał Wieliczko wydał swoją pierwszą książkę.

Jest to książka, którą czyta się tak samo, jak pije kawę. I w dodatku kawę różnego rodzaju – z mlekiem, szybką espresso czy mocną z rumem. Nie nudzimy się. :)

Książka ta jest wyjątkowa, także z tego powodu, że nie kupi się jej w księgarniach. Dlaczego? Najlepiej wyjaśni to sam Rafał, oto fragment wywiadu z nim:

Od samego początku założeniem było ominięcie księgarń, hurtowni, pośredników. Zbyt wiele życzą sobie za dystrybucję, do tego dochodzą jeszcze marże, poza tym, w księgarniach, bez odpowiedniej promocji, książka ginie... A mnie na taką formę promocji niestety już nie stać. Stąd mój szalony pomysł dystrybucji wyłącznie online, przy pomocy zamówień bezpośrednio na portalu We-Dwoje.pl i promocji wśród pozyskanych patronów medialnych. Właściciele We-Dwoje przychylnym okiem spojrzeli na moją prośbę, stając się zarazem głównym patronem medialnym przedsięwzięcia."

Więcej o książce:

http://www.we-dwoje.pl/przy;kawie;-;wywiad;z;rafalem;wieliczko,artykul,14889.html


Jeśli macie ochotę na tę wyjątkową pozycję zapraszam tutaj:

http://www.we-dwoje.pl/zadra-cafe,0.html

środa, 04 listopada 2009

dobre duszki

Takie wspominki po - Halloweenowe. :)

Albo z calkiem innej beczki: http://mamaniedoskonala.blox.pl/2009/11/Dobre-duszki.html



Składniki:
Do przygotowania około 15 duszków będziemy potrzebować:
- 6 białek,
- 300 g cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- ozdoby (drażetki, cukierki, stopiona czekolada lub krem czekoladowy typu Nutella itp.)

Wykonanie:
Białka ubić mikserem z cukrem na puszystą, sztywną i błyszczącą masę.
Rękawem cukierniczym zakończonym końcówką z dość dużym otworem wyciskać masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec przez około 2 godziny w temperaturze 100°. Po upieczeniu udekorować.
Nie, co ja mówię – poczekać, aż otworzą oczy i buzie.