Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia. George Bernard Shaw
Mama niedoskonała

Wypromuj również swoją stronę

Cupcakes

piątek, 03 lipca 2009

mint1

Dzisiaj zrobiłam babeczki specjalnie z myślą o moich synkach, szczególnie o starszym, który już potrafi całkiem niezłe porcyjki jedzonka pochłonąć, ale i młodszy goni go jak może.
Babeczki są lekko czekoladowe, ale nie mocno – ot, tak żeby dzieciom posmakowało, nie zemdliło, było delikatnie słodkie.
Słodyczy babeczkom dodała więc mleczna czekolada (ale można też zrobić wytrawniejszą wersję dla dorosłych z gorzką czekoladą) i cukier trzcinowy – bardziej aromatyczny od białego kryształu.
W roli kremu bita śmietana z cukrem pudrem i kieliszkiem syropu miętowego – nadała babeczkom rześkości i lekkości.
Starszy synek oczywiście najpierw zlizał „kim” (krem) i zrobił sobie miętowe wąsy, a dopiero później zabrał się za babeczkę. ;)

mint3

SKŁADNIKI:
- 100 g brązowego cukru trzcinowego,
- 125 g mąki,
- 125 g masła,
- 2 jajka,
- tabliczka startej czekolady mlecznej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki mleka.

NA KREM:
- 250 ml śmietanki kremówki,
- 3 łyżki cukru pudru,
- kieliszek syropu miętowego.

WYKONANIE:
Do miseczki wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier – zamieszać. Dodać jajka, miękkie lub stopione i ostudzone masło, startą na grubych oczkach czekoladę, mleko – zmiksować mikserem.
Masę przelać do papilotek w formie na muffinki. Nagrzać piekarnik do 200° i piec babeczki przez około 15 – 20 minut.
Gdy ostygną ozdobić kremem z bitej śmietany, cukru pudru i syropu miętowego. Czyli: ubić mikserem śmietankę kremówkę z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać kieliszek syropu miętowego.


mint2

 

czwartek, 02 lipca 2009

 

berry2

...czyli Babeczki z Owocami Lasu – porzeczkami, jagodami, poziomkami itd. Użyłam mrożonych, bo w Italii nie są tak popularne i łatwe do dostania jak w Polsce, a jeśli już się je znajdzie to za miniaturowe pudełeczko malin czy jagód trzeba zapłacić prawie, że majątek, a co dopiero parę takich pudełeczek ze wszystkimi owocami lasu. Więc… nie opłaca się, tym razem zwyciężyła mrożonka. ;) Ale jeśli Wy macie dostęp do świeżych leśnych owocków to jak najbardziej się chwalą! :)
Tym razem babeczki udekorowałam lukrem z cukru pudru, soku cytrynowego i paru kropel czerwonego barwnika spożywczego, który nadał mu pięknego, różowego kolorku. Na lukier położyłam rozmrożone porzeczki, jagody itp. i srebrne kuleczki cukiernicze.

SKŁADNIKI
- 125 g cukru,
- 160 g mąki,
- 100 g masła,
- kieliszek oleju arachidowego lub słonecznikowego
- 2 jajka,
- łyżeczka wanilii w proszku,
- 3 łyżki mleka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szklanka mrożonych lub świeżych owoców leśnych.

WYKONANIE:
Nagrzać piekarnik do około 200°.
Zmiksować cukier, miękkie masło i olej, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wanilię i jajka. Do otrzymanej masy dodać mleko i dalej miksować. Wsypać owoce, zamieszać.
Masę wlać do papilotek włożonych do formy na babeczki (lub muffinki).
Formę włożyć do piekarnika i piec w 200° przez około 15 minut, aż się ładnie przyrumienią.

LUKIER:
Zmieszać szklankę cukru pudru z sokiem cytrynowym (z jednej cytryny) i paroma kroplami czerwonego barwnika spożywczego lub np. gęstego soku malinowego. Konsystencja lukru nie powinna być za rzadka.



berry1

 

 

 

 

środa, 01 lipca 2009

 




Oj, coś czuję po kościach, że właśnie rozpoczynam babeczkowe szaleństwo. Chyba i mnie ogarnęła mania na cupcakes, bo po tym wczorajszym cytrynowym, które dokończyliśmy dzisiaj rano do kawki mam już ochotę na następne. Na różowawe jakieś, z wielką czapą różowego kremu. Coś się wymyśli. ;)
Cytrynowe było super, właśnie miałam ochotę na cytryny, coś za mną chodzą ostatnio także szeregi żółto – zielonych cytryn. ;)
Do środka poszła starta skórka cytrynowa, a bitą śmietanę ubiłam z odrobiną soku cytrynowego i cukrem pudrem. Ozdobiłam posiekaną cytrynową galaretką.

SKŁADNIKI (na 12 babeczek):
- 125 g cukru,
- 125 g mąki,
- 125 g miękkiego masła,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka wanilii w proszku,
- 3 łyżki mleka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- otarta skórka z cytryny.

WYKONANIE:
Zmiksować cukier, masło w temperaturze pokojowej, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wanilię, startą skórkę cytrynową i jajka. Do otrzymanej masy dodać mleko i dalej miksować.
Masę przelać do papilotek włożonych do formy na babeczki (lub muffinki). Formę włożyć do piekarnika i piec w 200° przez około 20 minut.


KREM:
- śmietanka kremówka,
- cukier puder,
- parę kropel soku cytrynowego,
- posiekana galaretka cytrynowa do ozdoby.

WYKONANIE:
Zmiksować śmietankę z dowolną ilością cukru pudru i paroma kroplami soku z cytryny.