Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia. George Bernard Shaw
Mama niedoskonała

Wypromuj również swoją stronę

Ciasta na słono

niedziela, 07 czerwca 2009

rico



Przepis na to ciasto znalazłam w czasopiśmie “I dolci della nonna”, czyli Babcine słodkości, aczkolwiek słodkim ciastem ono nie jest, a przeciwnie – słonym.
Słonego posmaczku dodaje mu przede wszystkim „prosciutto crudo”, a łagodzi smak risotta i łagodny ser żółty. Ot, takie wiejskie ciasto, w sam raz na kolację, rodem z włoskiej „campanii”. ;)
Myślę, że typowo włoskie składniki, np. prosciutto crudo czy ricottę, można z powodzeniem zastąpić polskimi „odpowiednikami”, np. chudym wędzonym boczkiem i białym serem o rzadszej konsystencji (wypróbowałabym „Serek wiejski”).

SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 350 g mąki,
- 170 g masła,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 jajko,
- 3 łyżki wody,
- żółtko do posmarowania.

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 300 g ricotty,
- 3 jajka,
- pół łyżeczki soli,
- szczypta białego pieprzu,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 200 g di provolone (można zastąpić żółtym serem),
- 200 g prosciutto crudo (można zastąpić chudym wędzonym boczkiem).

WYKONANIE:
Zagnieść szybko ciasto ze wszystkich składników, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 2, 3 godziny.
W miseczce rozmieszać ricottę i dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając. Dodać pokrojony na kawałeczki ser i szynkę, a także natkę pietruszki, sól i pieprz.
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować, wyłożyć wysmarowaną masłem i posypaną mąką okrągłą blaszkę. Podziurawić widelcem. Wyłożyć także boki blaszki ciastem. Wlać nadzienie. Przykryć drugą warstwą rozwałkowanego ciasta. Zostawić trochę ciasta na dekoracje o dowolnych kształtach. Posmarować ciasto żółtkiem, udekorować na przykład wykrojonymi z ciasta listkami. Także dekoracje posmarować żółtkiem.
W środku ciasta wyciąć np. kieliszkiem dziurkę, aby w czasie pieczenia odparowała z niego cała wilgotność.



rico2