Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia. George Bernard Shaw
Mama niedoskonała

Wypromuj również swoją stronę

Zupy

środa, 21 października 2009

slonko w zupie

Ot, zupa, do której słonko wskoczyło. Żeby się rozgrzać rzecz jasna. W sam raz na szare, październikowe dni i wieczory...

O tym, co słoneczko robi w zupie przeczytacie tutaj:

http://mamaniedoskonala.blox.pl/2009/10/Slonko-w-zupie.html

 

Składniki na zupę:

  • 1 litr wywaru z rosołu,

  • 1 marchewka,

  • 1 cebula,

  • 1 kartofelek,

  • 250 g oczyszczonego miąższu dyni.

 

Składniki na lane kluseczki:

  • 1 jajko,

  • 2 płaskie łyżki mąki,

  • łyżeczka startego parmezanu.

 

Wykonanie:

Warzywa obrać, umyć i ugotować na miękko w wywarze z rosołu. Gdy będą miękkie zmiksować wszystko.

Przygotować lane kluseczki z mąki, jajka i odrobiny parmezanu do smaku. Ciasto na kluseczki powinno być gładkie i bez grudek – wymieszajcie dokładnie wszystkie składniki.

Gotowe ciasto lać ciurkiem na wrzącą zupkę. Pogotować chwilkę i gotowe!

11:29, annielo , Zupy
Link Komentarze (2) »
środa, 27 maja 2009
zupazdyni

Prosta, zdrowa, smaczna. I dla malych (zjedli ją moi synkowie) i dla dużych (zjedli ją rodzice czyli my). No i ma taki śliczny kolor.

SKŁADNIKI:
- 500 gr dyni,
- 1 duży kartofelek,
- 3 marchewki,
- starty parmezan,
- szczypta soli,
- szczypta cynamonu,
- oliwa z oliwek,
- chleb.

WYKONANIE:
Dynię, kartofla, marchewki pokroić i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
W międzyczasie pokroić w kosteczkę chleb i zrumienić na patelni.
Gdy warzywa zmiękną sprawdzić czy oby nie jest za dużo wody, jeśli zajdzie potrzeba odlać trochę – warzywa zmiksować, zupa powinna mieć kremową konsystencję.
Zupę – krem wlać do (najlepiej) terakotowych miseczek , po wierzchu posypać cynamonem, startym parmezanem i polać odrobiną oliwy z oliwek i posypać kosteczkami chleba.


22:13, annielo , Zupy
Link Dodaj komentarz »