Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia. George Bernard Shaw
Mama niedoskonała

Wypromuj również swoją stronę

Lody

poniedziałek, 20 lipca 2009

orzechowe

No nie powiem, miałam wielką ochotę właśnie na orzechowe lody. Żadne inne. Wyszukałam na włoskim Internecie parę przepisów i z nich skleciłam mój własny, najdogodniejszy.

Lody wyszły orzechowe na maksa, na taki smak czekałam. :)

Można je przygotować zarówno w maszynce do lodów, jak i obyć się bez niej – wtedy podczas zamrażania trzeba je często mieszać drewnianą łyżką, żeby nie powstały kryształki wody. Polecam!

 

SKŁADNIKI:

- 250 g śmietanki kremówki,

- 250 g mleka pełnego,

- łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy,

- 80 g orzeszków laskowych bez skórki,

- 50 g cukru trzcinowego,

- 2 łyżki płynnego miodu.

 

WYKONANIE:

Jeśli nie macie orzeszków laskowych bez skórki na początku trzeba je tego ich okrycia wierzchniego pozbyć. W tym celu sparzyć orzeszki wrzątkiem, poczekać parę minut i obrać je ze skórki.

W jednym garnuszku podgrzać mleko, śmietankę, wanilię i cukier. Pogotować troszeczkę, aż do rozpuszczenia się cukru, cały czas mieszając, ale nie dopuścić do zagotowania.

W drugim garnuszku pogotować orzechy z miodem i odrobiną wody, a następnie zmiksować wszystko „w drobny, orzeszkowy pył”.

Orzechową masę włożyć do pierwszego garnuszka i wszystko raz jeszcze razem pogotować przez parę chwil, bez zagotowania.

Ostudzić orzechowy płyn, przelać do na przykład miseczki z pokrywką i włożyć do zamrażalnika. (Lub do maszynki do lodów jeśli jesteście jej szczęśliwymi posiadaczami).

Gdy lody zaczną się zamrażać mieszać je od czasu do czasu aby nie powstały kryształki lodu na ich powierzchni, a równomiernie się zamroziły.

 

14:47, annielo , Lody
Link Komentarze (11) »
środa, 15 lipca 2009

ja2

Łatwiutkie, szybciutkie, jeno zamrożenia porządnego wymagające, co by patyczek dobrze się w nich trzymał. Najlepiej więc przygotować je wieczorem i włożyć na całą noc do zamrażalnika, niech się w spokoju „scalą”.

Lody sfotografowałam na tle bukietu z polnych kwiatów, który uzbierałam razem z synkami. Polne kwiaty to moje ulubione, są przepiękne, nieprawdaż? ;)

 

SKŁADNIKI:

- 300 ml śmietanki kremówki,

- około 15 dojrzałych jeżyn,

- niepełna szklanka cukru pudru.

 

WYKONANIE:

Zmiksować jeżyny. Ubić na sztywno mikserem śmietankę z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodać zmiksowane jeżyny, wymieszać. I już! Tylko tyle, a bardzo smaczne. ;)

ja1

14:33, annielo , Lody
Link Komentarze (9) »
piątek, 10 lipca 2009

sople

W Italiańsku bardzo popularne są takie lody niczym sople lodu na bazie wody i soków owocowych. Nazywają się „ghiacciolo”. Zrobiłam cytrynowe „ghiacciolo” domowym sposobem i jak zwykle w tych przypadkach bywa okazuje się, że domowe znaczy również smaczniejsze. :)

Sople cytrynowe mają intensywny cytrynowy smak świeżo wyciśniętego soku z cytryn – w końcu zaspokoiłam mój apatyt na cytryny, który prześladował mnie w ubiegłym tygodniu. ;)

 

SKŁADNIKI:

- świeżo wyciśnięty sok z około 8 cytryn,

- szklanka wody,

- szklanka cukru.

 

WYKONANIE:

Do miseczki przez sitko wycisnąć sok z cytryn, dodać wodę i cukier, wymieszać aż do rozpuszczenia cukru. Przelać do foremek na lody. Zamrozić. (Najlepiej niech stoją w zamrażalniku przez całą noc).

10:17, annielo , Lody
Link Komentarze (10) »
niedziela, 05 lipca 2009

Host unlimited photos at slide.com for FREE!

 

 

Dzisiaj powtarzam wpis z mojego starego – skasowanego bloga na lody truskawkowe. Przepis  na  te  lody  podpatrzyłam  we  włoskim dzienniku Studio Aperto. Tak bardzo mi się spodobał, że jeszcze tego samego dni zaopatrzyłam się w potrzebne składniki i zrobiłam lody, które… okazały  się  przepyszne!  Naprawdę  gorąco  polecam wypróbowanie tego przepisu.

SKŁADNIKI:

- 250 g truskawek,

- 100 gram cukru pudru,

- 1 jajko,

- 300 g jogurtu naturalnego,

-  około  7  plastikowych  kubeczków  i  tyle  samo łyżeczek.

WYKONANIE:

Połowę  truskawek  zmiksować  z  połową  cukru pudru, a następnie wymieszać z połową jogurtu.

W  drugiej  miseczce  zmiksować  jajko  z  pozostałym cukrem pudrem na puszystą masę, dodać po-

zostały jogurt, wymieszać i na końcu dodać pokrojone  na  drobne  kawałeczki  truskawki.  Zamieszać

łyżką.

Masę ze zmiksowanych truskawek i jogurtu jako pierwszą wlać do kubeczków, zamrozić przez około

pół godziny. Po tym czasie wbić w nią łyżeczki i zalać drugą masą – tą z kawałeczkami truskawek.

W  ten  sposób  otrzymamy  lody  dwukolorowe  i połowy będą różnić się w smaku.

Pozostawiamy w zamrażalniku przez parę godzin, aż się dobrze zamrożą. Przed degustacją (to za mało powiedziane ;) ) ocieplamy kubeczki w dłoniach – lody łatwiej będzie wyciągnąć.

 

http://www.slide.com/r/kuGk2gsB5D9HcyvwSBOdkq4-ThF4zo7e?previous_view=lt_embedded_url

16:14, annielo , Lody
Link Komentarze (9) »