Nie ma bardziej szczerej miło¶ci niż miło¶ć do jedzenia. George Bernard Shaw
Mama niedoskonała

Wypromuj również swoj± stronę

Ciasta

wtorek, 10 listopada 2009

szarlotka

Lubię szarlotkę przy niedzieli. Wypełni dom przepięknym zapachem pieczonych jabłek, cynamonem, imbirem... I stworzy domow± atmosferę.

No i oczywicie – to się wie: szarlotki pyszne s±. A jeszcze smaczniejsze i powabniejsze, takie szarlotki strojnisie, co to lubi± sobie nosek cukrem pudrem przypudrować. Włanie w niedzielę zagociła u nas jedna taka Panna Szarlotka...

Więcej tutaj: http://mamaniedoskonala.blox.pl/2009/11/Pan-Rosol-i-Panna-Szarlotka.html

;)

Składniki:

  • 3 jabłka renety,

  • 300 g m±ki pszennej,

  • 100 g m±ki kukurydzianej,

  • 150 g masła,

  • 150 g cukru pudru,

  • 1 jajko,

  • cukier waniliowy,

  • cynamon,

  • imbir.

 

Wykonanie:

Jabłka umyć, obrać, pokroić w kosteczkę i posypać cukrem waniliowym, cynamonem i imbirem.

Przygotować ciasto – zagnie¶ć razem m±kę pszenn±, kukurydzian±, jedno jajko, masło i cukier puder. Ciasto rozwałkować podsypuj±c m±k±, co by się do blatu nie przykleiło. Zostawić czę¶ć ciasta na dekoracje „wierzchnie”, a rozwałkowan± w okr±gły placek resztę wyłożyć dno wyłożonej papierem do pieczenia okr±głej blaszki. Na ciasto wyłożyć jabłka, a z pozostał± czę¶ć ciasta rozwałkować i wykroić podłużne paski, które należy ułożyć na jabłkach tak jak kratkę. W okienka kratki włożyć wykrojone z ciasta listki.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°, aż się upiecze „na delikatn± kawę”. ;)

szarlotka2

pi±tek, 07 sierpnia 2009

ciastoryzowe


Ciasto na bazie ryżu jest bardzo popularne w regionie Emilia Romagna, gdzie mieszkam. Każda gospodyni posiada swój własny, popisowy przepis na to ciasto, bowiem charakteryzuje się ono tym, że do bazowego ryżu na mleku i jajek możemy dodać dodatki, jakie najbardziej lubimy, a te, za którymi nie przepadamy po prostu pomin±ć. Tak więc niektórzy nie dodaj± do niego rodzynek czy owoców kandyzowanych i poprzestaj± na posiekanych migdałach. Inni migdałowy likier dodaj± do masy, inni polewaj± nim ciasto po upieczeniu, a pozostali w ogóle rezygnuj± z tego dodatku (gdy na przykład ciasto będ± je¶ć małe dzieci). Ciasto to mog± je¶ć także osoby cierpi±ce na celiakię, gdyż nie zawiera glutenu (w tym wypadku należy pamiętać o niedodawaniu ciasteczek „Amaretti” lub wybrać te bezglutenowe).

Osobicie uwielbiam to ciasto, było moim kulinarnym odkryciem odk±d zamieszkałam we Włoszech. Jest wilgotne, słodkie, mleczne, ale z charakterem – dodatek ciasteczek „Amaretti” daje mu specyficzny smak. Ja osobicie nigdy nie dodaję do niego migdałowego likieru, jeli już to wolę likier „Amaretto”. :)

Składniki:

  • litr mleka,

  • 100 g drobnego ryżu,

  • 400 g cukru,

  • torebka cukru waniliowego lub dwie łyżeczki waniliowej esencji,

  • 100 g migdałów bez skórki,

  • 100 g owoców kandyzowanych,

  • 50 g ciasteczek „Amaretti”,

  • 6 jajek,

  • starta skórka z cytryny,

  • pół szklanki likieru migdałowego (można pomin±ć),

  • szczypta soli.

Wykonanie:

Zagotować mleko, dodać do niego ryż, cukier i cukier waniliowy i gotować przez około pół godziny. Do ryżowej masy (która nie powinna za bardzo zgęstnieć) dodajemy rozkruszone ciasteczka „Amaretti”, posiekane migdały i owoce kandyzowane pokrojone w drobn± kosteczkę. Dodajemy jajka i szczyptę soli, mieszamy dokładnie masę drewnian± łyżk±. W wersji dla dorosłych dodajemy też migdałowy likier, mieszamy.

Otrzyman± masę przelewamy do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułk± tart± i pieczemy w temperaturze 140/150° przez około godzinę i 45 minut. Po upieczeniu ostudzić, pokroić na kawałeczki i serwować. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień po przyrz±dzeniu.

¶roda, 29 lipca 2009

 

teczowe

Tęczowe ciasto zrobiłam specjalnie z my¶l± o moich synkach, gdy zobaczyłam gdzie¶ w Internecie podobne, kolorowe ciasto. Zachwyciło mnie wła¶nie swoimi kolorami, bo poza nimi to taka normalna, najzwyczajniejsza w ¶wiecie babka. ;)

Przepis na Teczowe ciasto bierze udzial w akcji Małe Brzuszki Łakomczuszki. :)

akcja

A tutaj inna historia tego ciasta, „Prawdziwa historia Tęczowego Ciasta”. :)

http://mamaniedoskonala.blox.pl/2009/07/Prawdziwa-historia-Teczowego-Ciasta.html

 

SKŁADNIKI:

- 3 jajka,

- 150 g cukru,

- 200 g m±ki,

- 150 g stopionego masła,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- kieliszek wody,

- barwniki spożywcze w trzech kolorach, lub sok z buraczków, syrop miętowy, jagodowy, malinowy itp.

 

WYKONANIE:

Białka z odrobin± cukru ubić na sztywn± pianę. Żółtka zmiksować z pozostałym cukrem na puszysty krem. Dodać m±kę z proszkiem do pieczenia, masło, wodę, zmiksować. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać od dołu do góry łyżk±. Masę przelać do czterech miseczek i każd± czę¶ć zabarwić na inny kolor. Blaszkę posmarować masłem, posypać bułk± tart± i na ¶rodek blaszki nakładać łyżk± poszczególne kolory masy, jedn± na drug±, aż do wykończenia ciasta z czterech miseczek. Piec w temperaturze około 180°.

wtorek, 02 czerwca 2009

 

pane



Przepis na to ciasto znalazłam we włoskim, kulinarnym czasopi¶mie „DOLCI”. Zaciekawił mnie i spodobał się bo składa się praktycznie z samych… okruszków.
A mianowicie z pokruszonych ciasteczek „amaretti”, bułki tartej, startej czekolady… Pięknie dopełniaj± jego smak ¶wieże b±dĽ suszone morele. Dodaj± mu rze¶ko¶ci, ożywczego smaczku. Na wierzch ciasta w oryginalnym przepisie dano płatki migdałowe, ale, że akurat ich nie miałam zast±piłam je drobno posiekanymi migdałami.
Bardzo interesuj±ce i smaczne ciasto.

SKŁADNIKI:
- 220 g bułki tartej,
- 180 g cukru,
- 220 g rozkruszonych ciasteczek „amaretti”,
- 250 g jogurtu naturalnego,
- 4 jajka,
- 180 g gorzkiej czekolady,
- 4 łyżeczki likieru „Amaretto”,
- 8 moreli ¶wieżych lub suszonych,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka soli,
- płatki migdałowe lub posiekane migdały do udekorowania.

WYKONANIE:
Zmiksować na puszyst± masę jajka z cukrem. Dodać jogurt, zamieszać, a następnie bułkę tart±, likier i rozkruszone ciasteczka „amaretti”, proszek do pieczenia i sól. Zamieszać.
Na koniec dodać start± czekoladę i pokrojone na kawałeczki morele.
Ciasto wlać do wysmarowanej masłem i posypan± bułk± tart± blaszki o ¶rednicy 24, na wierzchu posypać płatki migdałowe lub posiekane migdały.
Włożyć do piekarnika i piec przez pierwsze 40 minut w temperaturze 190°, a następnie dokończyć pieczenie obniżaj±c do 160° i piec przez kolejne 5, 10 minut.



 

panecol



¶roda, 27 maja 2009
hp

A dlatego przeciwieństw bo spód jest kruchy, wyczuwa się twardsze “ziarenka” m±ki kukurydzianej i rozdrobnionych migdałów, natomiast góra miękka i puszysta. Poł±czenie to jednak sprawdza się znakomicie, zapewniam – niebo w gębie! ;-)

SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 70 gr migdałów bez skórki,
- 70 gr m±ki,
- 70 gr m±ki kukurydzianej,
- 70 gr cukru,
- 70 gr masła,
- 1 żółtko,
- 1 cukier waniliowy.

SKŁADNIKI NA KREM:
- 280 gr mascarpone,
- 150 gr ¶mietany kremówki,
- 80 gr cukru pudru.

SKŁADNIKI NA OZDOBIENIE:
- starta skórka z pomarańczy,
- odrobina startej gorzkiej czekolady.

WYKONANIE:
Do miski wsypać obie m±ki, cukier, cukier waniliowy, rozdrobnione na proszek migdały, żółtko i z tych składników wyrobić ciasto.
Blaszkę z ruchomym dnem posmarować masłem, posypać m±k± i wyłożyć w nim ciasto, uciskaj±c dłońmi, tak, aby zachodziło na boki blaszki.
Włożyć blaszkę z ciastem na 10 minut do lodówki, a następnie upiec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°. Po upieczeniu wyci±gn±ć z piekarnika i poczekać, aż ciasto kompletnie ostygnie, dopiero wtedy można go wyj±ć z blaszki.
Na ciasto wyłożyć krem przygotowany następuj±co:
Wymieszać mascarpone z cukrem waniliowym. Ubić na sztywno ¶mietanę kremówkę. Wymieszać mascarpone ze ¶mietan±. Wyłożyć kremem ciasto i ozdobić start± gorzk± czekolad± i start± skórk± pomarańczow±.
Smacznego!