Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia. George Bernard Shaw
Mama niedoskonała

Wypromuj również swoją stronę

Bułeczki

środa, 27 maja 2009
makowe
No i jak ten mak tam wlazł? ;-)
Bułeczki raczej na słodko, choć nie za słodkie – można zjeść z ciepłym mleczkiem, posmarować masłem, a gdy ochota wielka także Nutellą. Smacznego!

SKŁADNIKI:
- 50 gr swieżych drożdży,
- 1 jajko,
- pół szklanki cukru,
- pół kilo mąki,
- pół szklanki maku,
- 1/3 szklanki ciepłego mleka,
- ćwiartka masła.

WYKONANIE:
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać cukier, wymieszać. Dodać pozostałe składniki – mąkę, mak, masło w temperaturze pokojowej, jajko. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto tak długo, aż zacznie “odchodzić od ręki”.
Pozostawić do wyrośnięcia przykryte sciereczką, w ciepłym miejscu.
Uformować kuleczki, ułożyć je na blasze wysmarowanej tłuszczem w odpowiednich odstępach (urosną).
Piec najpierw w niższej temperaturze, można zacząć od około 125 stopni i pozwolić bułeczkom jeszcze bardziej urosnąć. Później podwyższyć temperaturę do 150 °, kończąc na 180°.