Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia. George Bernard Shaw
Mama niedoskonała

Wypromuj również swoją stronę

Ciasteczka

środa, 10 czerwca 2009

slone2



Najpierw je sobie wyobraziłam. ;)
Chciałam, żeby to były ciasteczka maksymalnie słonecznikowe, lekko słone, chrupiące, maślane...
No i tak też je zrobiłam. ;)
Chrupkości dodała im mieszanka mąki pszennej z kukurydzianą. Łuskanego słonecznika nie pożałowałam, pięknie się zarumienił razem z ciasteczkami i zyskał na smaku. No, kto nie zna smaku przyrumienionego słonecznika? Mmm!

SKŁADNIKI:
- 300 g mąki pszennej,
- 150 g mąki kukurydzianej,
- kostka masła,
- szklanka ziarenek słonecznika,
- sól (hojna szczypta),
- 60 g startego parmezanu (na posmaczek).

WYKONANIE:
Zagnieść ciasto z obu mąk, masła, soli, ziaren słonecznikowych, szczypty soli i parmezanu. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie formować z połowy ciasta kuleczki, lekko je spłaszczyć i kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Drugą połowę ciasta powrotem włożyć do lodówki – będzie na drugą porcję ciasteczek.
Piec w 200°, aż ciasteczka ładnie się nie przyrumienią.
Buon appetito!





 


slone1

poniedziałek, 01 czerwca 2009

 

 

aroma


Kolejny przepis od siostry Germany. Spodobał mi się właśnie przez tę aromatyczność ciasteczek – dodanie wielu przypraw. Ciasteczka wyszły pachnące, można nasycić się już samym ich zapachem.

SKŁADNIKI:
- 100 g masła,
- 200 g cukru,
- 1 jajko,
- mała filiżaneczka (taka jak na kawę espresso) mleka,
- 300 g mąki,
- 12 g proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka zmielonych goździków,
- ¼ łyżeczki sproszkowanego imbiru,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli.

WYKONANIE:
W miseczce zmiksować masło z cukrem, dodać żółtko – zmiksować, dodać mąkę zmieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i wszystkimi przyprawami – zamieszać. Ubić białko na sztywno i dodać do masy, dodać mleko, zagnieść ciasto.
Rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra i wycinać dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 15 – 20 minut w piekarniku nagrzanym do około 200°.




sobota, 30 maja 2009

laski

 

Przepis pochodzi ze zbioru kulinarnych recept siostry Germany. To taka znana włoska siostra – kucharka. Ciasteczka są pyszne, w stu procentach orzechowe. Orzeszkowo – laskowe i chrupiące.

SKŁADNIKI:
- 130 g orzeszków laskowych,
- 3 białka,
- 125 g cukru pudru,
- szczypta soli.

WYKONANIE:
Nagrzać piekarnik do 100°.
Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier puder dalej ubijając (ja użyłam miksera na najszybszych obrotach). Następnie dodać zmiksowane na drobno orzeszki laskowe i zamieszać łyżką. Nakładać łyżką powstałą masę na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( z tej porcji wychodzą dwie blaszki ciasteczek). Piec tak długo, aż ciasteczka nie przyrumienią się na złoty kolor. Nie wyciągać z piekarnika dopóki całkowicie nie ostygną (grozi oklapnięciem lub klejowatą konsystencją ciasteczek). Ciasteczka wychodzą chrupkie, bardzo orzeszkowe.



laski1

środa, 27 maja 2009

 koszyczki

Chłodnym  deserowym „co nieco” też człowiek nie pogardzi w takie duszne dni jak dziś. Na szybko zrobiłam ciasteczka na gotowym cieście francuskim, z kremem i truskawką oprószoną cukrem pudrem. Ochłodziłam w lodówce i przyjemnie schłodziły duszę i ciało. ;)

SKŁADNIKI:
- gotowe ciasto francuskie,
- świeże truskawki,
- 2 żółtka,
- łyżka cukru,
- cukier waniliowy,
- szklanka mleka,
- łyżka mąki (płaska).

WYKONANIE:
Z ciasta francuskiego wykroić szklanką kółka, a np. kieliszkiem środek tychże kółek (ciasto najpierw gdzieniegdzie podziurkować widelcem). Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia najpierw położyć mniejsze kółeczko (spód), posmarować białkiem, a na nie większe koło (oponkę). Także posmarować białkiem. Upiec na rumiano w piekarniku nagrzanym do około 180°. Ostudzić.
W międzyczasie przygotować krem. Zmiksować żółtka z cukrem i cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Dodać mąkę, zmiksować.
Do garnuszka wlać mleko, do niego otrzymaną masę i zagotować cały czas mieszając, aby nie pojawiły się grudki, aż krem zgęstnieje. Ostudzić krem.
Kremem napełnić „koszyczki” z ciasta francuskiego, na wierzchu położyć truskawkę. Włożyć do lodówki, żeby się schłodziło. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


 cytrynowe


W sam raz do gorącej cherbaty w zimny wieczor. (Trudno o takie w maju, ale post pochodzi ze stycznia ;) ).

SKŁADNIKI:
- 250 gr mąki,
- 100 gr cukru,
- otarta skórka z cytryny,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki mleka,
- 100 gr masła w temperaturze pokojowej.

WYKONANIE:
Masło zmieszać z cukrem, dodać mąkę, startą skórkę z cytryny, żółtka, mleko. Wyrobić ciasto ze wszystkich składników, owinąć folią i wstawić na godzinkę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować i foremkami wycinać dowolne kształty. Włożyć na około 10 minut do nagrzanego do 180° piekarnika, aż się przyrumienią.



ciastkolizaki1

Mój starszy synek zjadł je zaraz po tym jak tylko zdążyłam sfotografować.

SKŁADNIKI:
- 130 g cukru,
- 100 g roztopionego masła,
- 1 cukier waniliowy,
- 100 g kropelek czekoladowych (lub startej na grubych oczkach gorzkiej czekolady),
- 150 g mąki,
- 1 łyżka mleka,
- drewniane patyczki z lodów,
- „Nutella”,
- owoce kandyzowane, orzeszki itp.

WYKONANIE:
Najpierw wymieszać suche składniki czyli: cukier, cukier waniliowy, mąkę, startą czekoladę, a następnie dodajć do nich te mokre, czyli: roztopione masło i mleko.
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i uformować z niego parę kulek. W każdą kulkę włożyć drewniany patyczek po lodach, lekko spłaszczyć i położyć na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę.
Piec przez około 10 minut w piekarniku wcześniej nagrzanym do około 180 stopni.
Gdy „Ciastko – lizaki” wystygną posmarujcie je „Nutellą” i udekorujcie kawałeczkami owoców kandyzowanych lub posiekanymi orzeszkami, rodzynkami… tym wszystkim na co będziecie mieli ochotę.
Ciasteczka są pyszne, chrupiące i czekoladowe.

ciastkolizaki2