Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia. George Bernard Shaw
Mama niedoskonała

Wypromuj również swoją stronę
Blog > Komentarze do wpisu

Lekkie Tiramisù

tiramisu

Przyznaje się bez bicia: wolę tę moją lekką wersję Tiramisù od jej klasycznego odpowiednika z alkoholem i kawą. Bo mi się po klasycznym Tiramisù odbija ;) ot, nie trawię go tak dobrze jak ten tu poniżej zaprezentowany – leciutki i delikatny. Objadamy się nim wszyscy – duzi i mali. :)

Uwaga – jajka muszą być pierwszej świeżości i dokładnie wymyte.

 

Składniki na 8 porcji deseru:

  • 500 g serka mascarpone,

  • 6 jajek,

  • 10 ciasteczek „Amaretti”,

  • 7 ciasteczek „Digestive”,

  • szklanka cukru (można użyć też cukru pudru),

  • posypka orzechowa,

  • odrobina kakao.

 

Wykonanie:

Rozbić jajka oddzielając żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem w mniejszej misce na jasnożółtą, puszystą masę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli w większej misce. Dodać do piany z białek masę żółtkową, serek mascarpone i jeszcze raz zmiksować wszystko.

Ciasteczka „Amaretti” i „Digestive” rozkruszyć w drobniutki pył i zmieszać ze sobą.

Na dno szklanki lub pucharka wsypać pokruszone ciasteczka, na nie posypkę orzechową i warstwę kremu – w ten sposób postępować, aż do zapełnienia szklanki. Na górze udekorować kakaem i posypką orzechową.

Buon appetito! ;-)

tiramisu

czwartek, 19 listopada 2009, annielo

Polecane wpisy

  • Dobre duszki

    Takie wspominki po - Halloweenowe. :) Albo z calkiem innej beczki: http://mamaniedoskonala.blox.pl/2009/11/Dobre-duszki.html Składniki: Do przygotowania około 1

  • Semifreddo z owocami lasu

    Jeśli preferujecie deser na zimno, znakomitym i bardzo prostym w przyrządzeniu daniem będzie włoskie semifreddo czyli w wolnym tłumaczeniu „zamrożone w po

  • Pyszna, kremowa kołderka

    A pod ko ł derk ą mog ą schowa ć si ę przer óż ne owoce. Wszystkie le ś ne smako ł yki, czyli poziomki, maliny, je ż yny, porzeczki, jagody, a tak ż e trusk

Komentarze
gosiaa99
2009/11/19 16:33:43
Oj swietny pomysl z tym tiramisu. Kocham podsawowa wersje ale ta tez brzmi niezle :)
-
2009/11/19 16:46:31
super i przynajmniej mągo go jeść dzieci do woli, bo ten w orginalny to strasznie alkoholem nasiąknięty
-
grazyna1961.only
2009/11/19 17:29:00
Fajna wersja, dzieciom na pewno zasmakuje :)
-
Gość: Asienka, *.cpe.net.cable.rogers.com
2009/11/20 03:17:35
A czy ktos pomyslal tu o salmonelli?????
-
majanaboxing
2009/11/20 08:19:20
Wow, jaki cudny deser !:))) Bardzo mi się podoba taka wersja tiramisu, choć kocham tę kawową jako kawosz prawdziwy :))
Pozdrawiam!:)
-
annielo
2009/11/20 09:47:47
Nie wiem jak w Polsce, ale we Wloszech jajka w sprzedazy sa juz wczesniej odpowiednio "obrobione" przeciw salmonelli.
-
Gość: marghe, *.acn.waw.pl
2009/11/22 01:02:06
Super zdjęcia :)
Co do przepisu to pozostanę przy oryginale bom kawosz. Ze względu na dziecię robię z kawą bezkofeinową :)
-
grumko
2009/12/24 05:29:20
Udanych Świąt życzy Andrzej z Ireną;-)
-
dziwnograj
2010/02/27 14:53:50
Polubiłam tiramisu dopiero tydzień temu. We Włoszech, przygotowane przez prawdziwą Mammę Mię smakowało cudownie. Ale podobnie tak jak Ty wolałabym taką lżejszą wersję. Pięknie się Twoja prezentuje. Aż szkoda zjadać ;)) (ale pewnie ciężko się powstrzymać)
-
2010/03/15 09:31:23
Super wygląda te tiramisu, napewno zrobię:-)
-
2010/04/20 07:34:18
Pyszny deserek :)
-
2010/04/21 12:17:04
przepysznie to wygląda. Ja zawsze robiłem bardziej tradycyjnie, ostatnio to tiramisu z koniakiem : www.niam.pl/przepisy/przepis/5894-tiramisu_z_koniakiem - też możesz spróbować, też spróbujcie, bo jest pyszne.
-
konsti.apparecchiamo
2010/06/11 19:05:48
Kochana, wszystko pieknie, ale gdzie Ty zniknelas???
Pozdrawiam.
-
2010/07/26 16:08:43
Bardzi ciekawa wersja tiramisu. Wygląda przepysznie :)
-
majanaboxing
2010/09/30 23:09:03
Wróć do nas Annielo!!!
Halo, halo! Wróć!
Pozdrowienia:*
-
usmiecham-sie
2010/12/06 09:20:04
Ale prześlicznie podane!!
-
Gość: mothers life, *.icpnet.pl
2011/11/23 17:53:12
Wygląda przepysznie, ciągle dążę do ideału mojego deseru, ten zapowiada się całkiem łatwo!
-
majanaboxing
2011/12/23 21:09:26
Annielo, mam nadzieje,ze kiedyś wrócisz...

Życzę Ci radosnych Świąt BOżego Narodzenia ,pozdrawiam:)
-
Gość: Urszula11, 148.81.254.*
2012/03/17 22:18:00
Na pewno jest przepyszne:)pozdrawiam cieplutko xD
-
Gość: Zuza, *.ssp.dialog.net.pl
2012/10/01 11:51:24
cudowne!

pozdrawiam!
zielonakuchnia.blogspot.com
-
majanaboxing
2013/04/04 18:35:50
Annielo, tak dawno CIę tu nie było...
Mam nadzieję,że wszystko u Ciebie w porządku. Pozdrawiam serdecznie :*
-
Gość: edin, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/09/10 16:42:50
Pysznie to wszystko wygląda. Szkoda, że wrocław łowiecka przychodnia nie podaje pacjentom takich pyszności. a może podaje? :)
-
dagmara_osowska
2014/12/19 13:06:20
Serdecznie zapraszam Twój blog do nawiązania współpracy z Mikserem Kulinarnym:
zmiksowani.pl

Nie wiem czy wiesz, ale Mikser Kulinarny jest serwisem zrzeszającym polskie blogi kulinarne. Obecnie posiada ponad 4 000 blogów w bazie, z których pobrał już ponad 600 000 przepisów kulinarnych. Nasz serwis jest jednym z najpopularniejszych serwisów kulinarnych w Polsce. Dzięki nam, fani kuchni utworzyli już ponad 25 000 wirtualnych książek kulinarnych, w których zapisali ponad 400 000 przepisów do wypróbowania na później! Twoje przepisy też mogą się w nich znaleźć :)

pozdrawiam
-
Gość: Olka, *.play-internet.pl
2015/05/20 21:47:24
Super przepis. Kiedyś już robiłam z tego przepisu i wyszło pyszniutkie. Teraz po chyba 2-3 latach znowu znalazłam i jutro robię znowu. Polecam. Ja też wolę wersję bezalkoholową, a i dzieci mogą jeść. Ta wersja jest niebiańsko pyszna. Dzięki za przepis!