Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia. George Bernard Shaw
Mama niedoskonała

Wypromuj również swoją stronę
Blog > Komentarze do wpisu

Torta di riso czyli Ciasto z ryżu

ciastoryzowe


Ciasto na bazie ryżu jest bardzo popularne w regionie Emilia Romagna, gdzie mieszkam. Każda gospodyni posiada swój własny, popisowy przepis na to ciasto, bowiem charakteryzuje się ono tym, że do bazowego ryżu na mleku i jajek możemy dodać dodatki, jakie najbardziej lubimy, a te, za którymi nie przepadamy po prostu pominąć. Tak więc niektórzy nie dodają do niego rodzynek czy owoców kandyzowanych i poprzestają na posiekanych migdałach. Inni migdałowy likier dodają do masy, inni polewają nim ciasto po upieczeniu, a pozostali w ogóle rezygnują z tego dodatku (gdy na przykład ciasto będą jeść małe dzieci). Ciasto to mogą jeść także osoby cierpiące na celiakię, gdyż nie zawiera glutenu (w tym wypadku należy pamiętać o niedodawaniu ciasteczek „Amaretti” lub wybrać te bezglutenowe).

Osobiście uwielbiam to ciasto, było moim kulinarnym odkryciem odkąd zamieszkałam we Włoszech. Jest wilgotne, słodkie, mleczne, ale z charakterem – dodatek ciasteczek „Amaretti” daje mu specyficzny smak. Ja osobiście nigdy nie dodaję do niego migdałowego likieru, jeśli już to wolę likier „Amaretto”. :)

Składniki:

  • litr mleka,

  • 100 g drobnego ryżu,

  • 400 g cukru,

  • torebka cukru waniliowego lub dwie łyżeczki waniliowej esencji,

  • 100 g migdałów bez skórki,

  • 100 g owoców kandyzowanych,

  • 50 g ciasteczek „Amaretti”,

  • 6 jajek,

  • starta skórka z cytryny,

  • pół szklanki likieru migdałowego (można pominąć),

  • szczypta soli.

Wykonanie:

Zagotować mleko, dodać do niego ryż, cukier i cukier waniliowy i gotować przez około pół godziny. Do ryżowej masy (która nie powinna za bardzo zgęstnieć) dodajemy rozkruszone ciasteczka „Amaretti”, posiekane migdały i owoce kandyzowane pokrojone w drobną kosteczkę. Dodajemy jajka i szczyptę soli, mieszamy dokładnie masę drewnianą łyżką. W wersji dla dorosłych dodajemy też migdałowy likier, mieszamy.

Otrzymaną masę przelewamy do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i pieczemy w temperaturze 140/150° przez około godzinę i 45 minut. Po upieczeniu ostudzić, pokroić na kawałeczki i serwować. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień po przyrządzeniu.

piątek, 07 sierpnia 2009, annielo

Polecane wpisy

  • Panna Szarlotka (błyskawiczna)

    Lubi ę szarlotk ę przy niedzieli. Wype ł ni dom przepi ę knym zapachem pieczonych jab ł ek, cynamonem, imbirem... I stworzy domow ą atmosfer ę . No i oczywi

  • Tęczowe ciasto

    Tęczowe ciasto zrobiłam specjalnie z myślą o moich synkach, gdy zobaczyłam gdzieś w Internecie podobne, kolorowe ciasto. Zachwyciło mnie właśnie swoimi kolorami

  • Okruszkowe ciasto z czekoladą i morelami.

    Przepis na to ciasto znalazłam we włoskim, kulinarnym czasopiśmie „DOLCI”. Zaciekawił mnie i spodobał się bo składa się praktycznie z samych…

Komentarze
2009/08/08 07:51:10
Wyglada bardzo apetycznie!
-
majanaboxing
2009/08/08 08:24:29
Wygląda pysznie. Nigdy nie próbowałam takiego ciasta. Ciekawa jestem smaku. Pozdrawiam!:))
-
majazteca
2009/08/08 08:30:26
Spotkalam sie juz kilka razy z przepisami na ciasto z ryzu ale nigdy nie pieklam. Ja tez jestem ciekawa jak smakuje :)
-
ugotujmy
2009/08/08 14:17:56
bardzo lubię ryż
na słodko i nie
na słodko bardziej :-)

koniecznie spróbuję takie ciacho!
-
grazyna1961.only
2009/08/08 15:47:50
Pierwszy raz widzę takie ciasto. uwielbiam ryz na słodko i migdały, na pewno je zrobię:)
-
2009/08/09 09:03:15
Ciasteczka amaretto? Nie natknęłam się na takie. Muszę pokombinować bo ciasto mnie zaintrygowało.
-
annielo
2009/08/09 16:04:51
anulanna - marghe, w komentarzu do innego posta pisala, ze w POlsce dostepne sa w Lidlu ciasteczka "Amaretti", poszukaj tam. :)

Zachecam do upieczenia ciasta. :D
-
2009/08/09 18:21:20
Jakie fajne!!! Bardzo apetycznie wygląda!
-
stefa-jejkuchnia
2009/10/14 18:29:34
I bardzo dobrze zrobilas z ta przeprowadzka. Dzisiaj nas wszystkich w Polsce, po krotkiej cieplej jeseini, zaskoczyla zima...
-
Gość: efef, *.net.brewet.pl
2009/12/22 15:45:58
bardzo ciekawe ciasto
szkoda ze z mlekiem, bo my nie mozemy mleka.
a na wodzie tez bedzie dobre?
-
annielo
2009/12/22 17:26:50
Na wodzie nie probowalam, ale cos mi sie ten pomysl nie widzi... Sama woda nie nada tego smaku ryzowi, co mleko, nie polaczy odpowiednio skladnikow ciasta tak jak mleko.