Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia. George Bernard Shaw
Mama niedoskonała

Wypromuj również swoją stronę
Blog > Komentarze do wpisu

Focaccia z cebulką

focebula

Ależ dzisiaj zapachniało u nas cebulką. Czasem lubię jej zapach, a czasem go nie znoszę. Tym razem miałam wielką ochotę na małe cebulkowe co nieco. Focaccia z cebulką wyszła pokazowo, zjedliśmy ją jak przykazało bolońskim zwyczajem z plastrami świeżutkiej mortadeli. ;)

Składniki:

  • 300 g mąki,

  • 50 g świeżych drożdży,

  • ciepła woda,

  • oliwa z oliwek,

  • cukier

  • sól drobnoziarnista,

  • sól gruboziarnista,

  • cebula.

 

Wykonanie:

Rozkruszyć drożdże do miski, dodać szczyptę cukru na dobry wzrost drożdży, zalać ciepłą wodą, tak aby otrzymać konsystencję śmietanki.

Zostawić drożdże do wyrośnięcia.

Gdy urosną dodać mąkę, odrobinę oliwy z oliwek, szczyptę soli drobnoziarnistej i jeszcze trochę ciepłej wody, tak, aby ciasto nie było ani za rzadkie, ani za geste. Zagnieść ciasto i zaraz po tym przełożyć je na wysmarowaną oliwą z oliwek dużą blaszkę (taką jak na pizzę). Rozpłaszczyć dłonią na całą długość i szerokość blaszki i opuszkami palców jednej dłoni wyżłobić w niej charakterystyczne zagłębienia na całym obszarze ciasta.

Przykryć ciasto czystą ściereczką i w międzyczasie obrać cebulę i posiekać na drobno. Ciasto posypać kawałeczkami cebuli, solą gruboziarnistą i włożyć do piekarnika. Piec w 180, a pod koniec pieczenia w 200° przez około pół godziny.

Focaccię możemy podawać z wędliną – znakomicie pasują do niej plastry mortadeli (kolejnej bolońskiej dumy).

 

piątek, 07 sierpnia 2009, annielo

Polecane wpisy

  • Lekkie Tiramisù

    Przyznaje si ę bez bicia: wol ę t ę moj ą lekk ą wersj ę Tiramisù od jej klasycznego odpowiednika z alkoholem i kaw ą . Bo mi si ę po klasycznym Tir

  • Panna Szarlotka (błyskawiczna)

    Lubi ę szarlotk ę przy niedzieli. Wype ł ni dom przepi ę knym zapachem pieczonych jab ł ek, cynamonem, imbirem... I stworzy domow ą atmosfer ę . No i oczywi

  • Delikatna focaccia.

    Dlatego “delikatna” bo zrobiłam ją na mleku. Zostało po śniadaniu, więc co by nie zmarnować… ;-) Do zjedzenia z plastrami mortadeli, szynki it

Komentarze
majanaboxing
2009/08/07 23:20:16
A ja bym też taką zjadła !:))
-
szarlotek
2009/08/07 23:28:56
Normalnie, zaczynam czuć głód :)