Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia. George Bernard Shaw
Mama niedoskonała

Wypromuj również swoją stronę
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto na słono: Ricotta & prosciutto crudo.

rico



Przepis na to ciasto znalazłam w czasopiśmie “I dolci della nonna”, czyli Babcine słodkości, aczkolwiek słodkim ciastem ono nie jest, a przeciwnie – słonym.
Słonego posmaczku dodaje mu przede wszystkim „prosciutto crudo”, a łagodzi smak risotta i łagodny ser żółty. Ot, takie wiejskie ciasto, w sam raz na kolację, rodem z włoskiej „campanii”. ;)
Myślę, że typowo włoskie składniki, np. prosciutto crudo czy ricottę, można z powodzeniem zastąpić polskimi „odpowiednikami”, np. chudym wędzonym boczkiem i białym serem o rzadszej konsystencji (wypróbowałabym „Serek wiejski”).

SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 350 g mąki,
- 170 g masła,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 jajko,
- 3 łyżki wody,
- żółtko do posmarowania.

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 300 g ricotty,
- 3 jajka,
- pół łyżeczki soli,
- szczypta białego pieprzu,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 200 g di provolone (można zastąpić żółtym serem),
- 200 g prosciutto crudo (można zastąpić chudym wędzonym boczkiem).

WYKONANIE:
Zagnieść szybko ciasto ze wszystkich składników, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 2, 3 godziny.
W miseczce rozmieszać ricottę i dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając. Dodać pokrojony na kawałeczki ser i szynkę, a także natkę pietruszki, sól i pieprz.
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować, wyłożyć wysmarowaną masłem i posypaną mąką okrągłą blaszkę. Podziurawić widelcem. Wyłożyć także boki blaszki ciastem. Wlać nadzienie. Przykryć drugą warstwą rozwałkowanego ciasta. Zostawić trochę ciasta na dekoracje o dowolnych kształtach. Posmarować ciasto żółtkiem, udekorować na przykład wykrojonymi z ciasta listkami. Także dekoracje posmarować żółtkiem.
W środku ciasta wyciąć np. kieliszkiem dziurkę, aby w czasie pieczenia odparowała z niego cała wilgotność.



rico2

niedziela, 07 czerwca 2009, annielo

Polecane wpisy

  • Lekkie Tiramisù

    Przyznaje si ę bez bicia: wol ę t ę moj ą lekk ą wersj ę Tiramisù od jej klasycznego odpowiednika z alkoholem i kaw ą . Bo mi si ę po klasycznym Tir

  • Panna Szarlotka (błyskawiczna)

    Lubi ę szarlotk ę przy niedzieli. Wype ł ni dom przepi ę knym zapachem pieczonych jab ł ek, cynamonem, imbirem... I stworzy domow ą atmosfer ę . No i oczywi

  • Pierwsza książka Rafała

    Mój redakcyjny kolega (portal we-dwoje.pl) - Rafał Wieliczko wydał swoją pierwszą książkę. Jest to książka, którą czyta się tak samo, jak pije kawę. I w dodatku

Komentarze
2009/06/07 16:23:59
Wygląda pięknie :) I jakie cudowne składniki. Z pewnością jest pyszne :)
-
gosiab_3
2009/06/07 17:11:15
swietne,bardzo mi sie sklad tej pieknej tarty :)
-
majanaboxing
2009/06/08 09:57:47
Fantastyczne składniki,świetne połączenia i piękne wykonanie! :))
-
olciaky
2009/06/12 16:50:49
Jak prześlicznie udekorowane;o
!!!
Podobają mi sie strasznie te Twoje listki:)